Cøliaki screening
- Detaljer
-
20. januar 2014
National instruks omkring cøliaki screening af børn og unge med type 1 diabetes
Udarbejdet af Dorte Hansen og Bendt Brock-Jacobsen.
Baggrund
Cøliaki findes med en overhyppighed hos patienter med autoimmune sygdomme, herunder type 1
diabetes. En række internationale studier har vist en prævalens af cøliaki på mellem 2-8 % hos børn
og unge med type 1 diabetes. I en screenings undersøgelse af danske børn og unge med diabetes var
prævalensen 12% (1).
Symptomer
Symptombilledet ved cøliaki kan variere fra mangel på symptomer til svær malabsorption (2). I
barnealderen kan sygdommen vise sig ved en række uspecifikke symptomer såsom mavesmerter,
meteorisme, diaré, obstipation, nedsat appetit, stagnerende vækst, forsinket pubertet,
jernmangelanæmi, ledsmerter, træthed og irritabilitet. Patienter med cøliaki kan også udvikle
hudsygdommen dermatitis herpetiformis. Hos diabetikeren kan sygdommen vise sig ved meget
svingende blodsukre og en øget forekomst af hypoglykæmi. Symptomerne kan være vanskelige at
erkende, og nogle af symptomerne kan overses, fordi de henføres til patientens diabetes. Ved
ubehandlet cøliaki er der risiko for senfølger i form af osteoporose og maligne sygdomme i
tyndtarmen.
Cøliaki screening
Den primære screening foregår ved bestemmelse af cøliakirelaterede autoantistoffer i serum (3). På
de fleste laboratorier måles endomysium (IgA) og/eller vævstransglutaminase antistoffer (IgA).
Begge antistoffer har en diagnostisk sensitivitet og specificitet på 95-100%, dog er sensitiviteten af
antistofferne lavere hos børn yngre end 2 år. Da cøliaki findes med en overhyppighed hos patienter
med IgA-mangel bestemmes på mange laboratorier endvidere total IgA. Hos patienter med IgAmangel
kan suppleres med vævstransglutaminase- eller gliadin IgG antistoffer, der har en noget
lavere sensitivitet og specificitet for sygdommen. Ved let til moderat forhøjede cøliakiantistoffer
bør en konfirmatorisk test foretages.
Bestemmelse af vævstyperne HLA-DQ2 og DQ8, der findes hos 98% af patienter med cøliaki, har
næppe plads i den primære screening for cøliaki, da disse vævstyper findes hos ca. halvdelen af alle
type 1 diabetikere.
Screeningsstrategi
Børnene undersøges første gang ved diabetesdebut. Efterfølgende undersøges én gang årligt de
første 5 år, herefter eksempelvis i 9, 12, 15 og 18 års alderen, indtil barnet overflyttes til
voksenafdelingen.
Tyndtarmsbiopsi
Hos patienter med positive cøliakiantistoffer skal diagnosen endeligt bekræftes vha.
tyndtarmsbiopsi. Det er vigtigt at patienten spiser diæt med rigeligt glutenindhold, indtil biopsien er
gennemført. Histologisk påvisning af krypthyperplastisk villusatrofi understøtter diagnosen cøliaki.
Histologi fundene kan deles ind i grupper, den såkaldte Marsh inddeling (4):
- Marsh 0: Normal
- Marsh 1: Intraepitelial lymfocytinfiltration
- Marsh 2: Intraepitelial lymfocytinfiltration + krypthyperplasi
- Marsh 3: Intraepitelial lymfocytinfiltration + krypthyperplasi + villusatrofi (partiel eller total)
Har patienten forandringer svarende til Marsh 2-3 anbefales gluten-fri diæt. Har patienten
forandringer sv.t. Marsh 1 tolkes dette som et tidligt stadium af sygdommen. Såfremt patienten er
asymptomatisk kan man vælge at se an uden diæt. Har patienten en normal tarmslimhinde kan dette
være et udtryk for en latent cøliaki, hvor sygdommen kan manifestere sig på et senere tidspunkt.
Både ved normal tarmslimhinde og ved Marsh 1 foreslås videre kontrol af antistoffer i serum
halvårligt. Såfremt disse vedvarende er positive kan kontrolbiopsi udføres efter 2 år eller tidligere,
hvis barnet udvikler symptomer forenelige med cøliaki. I tilfælde, hvor man ud fra symptomatologi,
cøliakiantistoffer og biopsifund fortsat er i tvivl om diagnosen kan vævstyperne HLA-DQ2 og DQ8
være vejledende.
Øvrige undersøgelser
Hos patienter, hvor diagnosen cøliaki er verificeret foreslås supplerende udredning med
hæmoglobin, MCV, ferritin, ALAT, ioniseret calcium, basisk fosfatase, 25(OH)-vitamin D, evt.
folat og cobalamin. Hos patienter med væksthæmning suppleres med IGF-1 og IGF-BP3 samt
knoglealderbestemmelse. DEXA-scan kan anvendes til at estimere knoglemineraliseringen før og
efter opstart af diæt.
Behandling
Cøliaki er en kronisk sygdom, der kræver en livslang glutenfri diæt, dvs. en diæt uden hvede, rug og
byg. De fleste patienter vil kunne tåle indtagelse af havre i moderate mængder (5). Havren skal
være specialfremstillet uden kontaminering af hvede. Havre bør tidligst introduceres, når patienten
er blevet symptomfri, og har vist sikkert faldende cøliakiantistoffer, typisk 6-12 måneder efter
opstart af den glutenfrie diæt. Forandringerne i tarmslimhinden ved cøliaki kan hos nogle patienter
medføre en sekundær laktosemalabsorption med behov for mælkefri diæt 3-4 måneder efter opstart
af diæt, hvorefter lactaseniveauet i tarmen forventes normaliseret. Enkelte patienter kan i en periode
have behov for tilskud af jern, calcium eller D-vitamin. At overholde en glutenfri diæt er en
vanskelig opgave som kræver grundig instruktion samt opfølgning ved diætist.
Tilskud
Der kan søges om økonomisk tilskud til merudgifter i forbindelse med den glutenfrie diæt. Mange
kommuner yder også tilskud til en røremaskine samt til en kortere orlovsperiode til én af forældrene
i forbindelse med opstart af diæten.
Opfølgning
En glutenfri diæt fører til fuldstændig klinisk og histologisk remission. Effekten af diæten følges
ved bestemmelse af cøliakiantistoffer hver 3. måned indtil patienten er blevet antistof negativ,
herefter halvårligt. Hos nogle patienter kan der gå op til 1-2 år, før de bliver antistof negative trods
overholdelse af den gluten-frie diæt. Såfremt patienten har faldende antistoffer, og opnår klinisk
remission på diæten, er diagnosen cøliaki bekræftet i henhold til de reviderede ESPGHAN-kriterier.
Det er da ikke nødvendigt at gentage tyndtarmsbiopsien for at kontrollere, at tarmslimhinden er
normaliseret rent histologisk (6). Hos patienter yngre end 2 år anbefales dog at biopsien gentages i
en rask fase samt efter glutenprovokation (7).
Referencer
1. Hansen D, Brock-Jacobsen B, Lund E, Bjørn C, Hansen LP, Nielsen C, Fenger C, Lillevang ST, Husby S: Clinical
benefit of a gluten-free diet in Type 1 diabetic children with screening-detected celiac disease. A population-based
screening study with 2 years follow-up. Diabetes Care. 2006;29(11): 2452-2456.
2. Fasano A.: Clinical presentation of celiac disease in the pediatric population. Gastroenterology 2005;128(4 suppl
1):S68-73.
3. Tostom A, Dube C, Creanney A, Saloojee N, Sy R, Garritty C et al. The diagnostic accuracy of serologic tests for celiac
disease: a systematic review. Gastroenterology. 2005;128(4 suppl 1):S38-46.
4. Oberhuber G, Granditsch G, Vogelsang H: The histopathology of coeliac disease: time for a standardized report scheme
for pathologists. Eur J Gastroenterol Hepatol. 1999;11(10):1185-94.
5. Hogberg L, Laurin p, Fälth-Magnusson K, Grant C, Grodzinsky E et al. Oats to children with newly diagnosed celiac
disease:a randomised double blind study. Gut: 2004;53:649-54.
6. Report of Working Group of European Society of Paediatric Gastroenterology and Nutrition: Revised criteria for
diagnosis of celiac disease. Arch Dis Child. 1990;65:909-11.
7. Hjelt K, Weile B. Forløbsbeskrivelse for diagnostik og behandling af cøliaki. Retningslinjer udarbejdet for Dansk
Pædiatrisk Selskabs Udvalg for Ernæring og Gastroenterologi. www.paediatri.dk.